Атина

Грција: Избркан од партијата заради расистички коментари

Владејачката грчка партија Нова демократија го избрка од своето членство Јоанис Садецис заради расистички изјави на социјалните мрежи.

Тој напиша дека мигрантите би требало да бидат „фрлени назад во Егејско Море“.

„Јоанис Садецис е избркан од членството во Нова демократија и му се укинати сите партиски привилегии“, рече секретарот на политичкиот комитет на Нова демократија Гиоргос Стергиу.

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе