Грција ги отвора и средните училишта, но остануваат забраните за движење

Властите во Грција велат дека на 1 февруари повторно ќе почнат со работа средните училишта, каде што нема настава од средината на ноември, но дека сите други мерки воведени за сузбивање на епидемијата на коронавирусот ќе останат во сила.

Фото: ЕПА

Основните училишта повторно работат од 11 јануари, а дел продавници за непрехранбена стока повторно беа отворени една недела подоцна, иако со голем број ограничувања.

Но ограничувањата за движење ќе останат во сила, вклучувајќи полициски час во текот на ноќта, забрана за патување низ Грција и задолжителен седумдневен карантин за сите патници што пристигнуваат од странство на грчките аеродроми до 8 февруари. Студентите на универзитетите ќе продолжат со далечинско учење.

Иако во последните неколку недели Грција забележува голем пад на смртните случаи поврзани со пандемијата, властите велат дека строгите ограничувања ќе останат во сила во текот на целата зима.

Просечниот неделен број на смртни случаи во Грција е 0,25 на 100.000 жители, наспроти 0,94 во почетокот на декември.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

СКСМ - комора на иднината, САП системите - иднина на македонскиот бизнис.

повеќе

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе