Грчкиот парламент одобри купување 18 воени авиони за 2,49 милијарди евра

Грчкиот парламент го изгласа предлог законот за набавка на 18 борбени авиони „рафал“ од Франција.

EPA-EFE

Министерот за одбрана на Грција Никос Панајотопулос во своето излагање во парламентот ги повика сите партии да гласаат за предлог-законот, за да се „испрати силен сигнал во секоја насока дека Грција е решена да ги заштити своите суверени права, да се соочи со секоја провокација и безбедносна закана во поширокиот регион“.

Грција ќе набави шест нови и 12 половни воени авиони, а трошоците за таа набавка изнесуваат 2,49 милијарди евра.

Освен набавката, цената ги вклучува и трошоците за одржување, како и набавка на опрема за оружјето на авионите.

Како што јавуваат грчките медиуми, на крајот на месецот во Атина ќе биде потпишан договорот за авионите со министерката за одбрана на Франција Флоренс Парле.

Првите шест авиони треба да стигнат во период од шест месеци по потпишувањето на договорот, односно секој месец по еден авион.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе