Грција

Гори пожар во Кефалонија, наредена е евакуација на населението (ВИДЕО)

Голем пожар и денеска гори во шумската област на грчкиот остров Кефалонија.

Фото: ЕПА

Пожарот го гаснат 106 пожарникари, заедно со шест копнени екипи и 27 возила, јави АНА.

Поради пожарот на островот, вчера, како мерка на претпазливост, донесена е одлука за организирана евакуација на целото население во областа Капандрити.

Според зборовите на градоначалникот на Аргостоли, Теофилос Михалатос, евакуацијата на населението се прави со цел да се заштитат луѓето што се наоѓаат во таа област.

Михалатос пожарот во Капандрити го опиша како опасен поради силниот ветер што дува во околината и високите температури, додека за евакуацијата на селото изјави дека тоа е сторено по предлог на командантот на противпожарната единица.

Денес беа евакуирани уште три населени места.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе