Големиот корален гребен е позагрозен отколку што претходно се мислеше (ВИДЕО)

Големиот корален гребен во Австралија, поради климатските промени, е поранлив отколку што претходно се мислеше, велат научниците. Зголемувањето на температурата на водата во март и април го предизвика досега најлошото „белеење" на сртот, кој се протега вдолж 2.300 километри од Австралиското крајбрежје.

Според претходните процени, се сметаше дека 22 отсто од коралите во близина на површината на водата се уништени во 2016 година, но сега таа процена се ревидираше на 29 проценти.

Ситуацијата би можела дополнително да се влоши по најновите епизоди на белење, што се во тек. Прекумерната топлина ги загрозува коралите кои избледуваат и стануваат подложни на болести.

Научниците велат ова тоа е четврта таква епизода, по оние белеења што се евидентирани во 1998, 2002 и 2016 година.

Големиот корален гребен од 1981 е на листата на Светско наследство на ОН за образование, наука и култура (УНЕСКО). Тој се наоѓа на листата на исклучително загрозени области на светското културно наследство.

Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за наша несреќа едногласни во мислите и менталната матрица)!

повеќе

Дипломатијата е уметност невозможното да го направите возможно (Ш.-М. Талеиран).

повеќе

Односите меѓу Грција и Македонија се на клучна точка, вели Катимерини и со ѕвездички дообјаснува дека употребата на терминот „Македонија“ е на авторот и дека не го одразува ставот на весникот. Сепак се чини ова е првпат грчкиот весник да нè напише со уставното име.

повеќе