Главниот шведски епидемиолог: Во Шведска нема втор бран на коронавирусот

Шведска повторно започна да известува за поголем број случаи на коронавирус. Во четвртокот имале 1.075 случаи, додека вчера пријавиле 596 случаи.

Фото: ЕПА

Шведска, која имаше поинаков пристап од другите земји и ги остави повеќето училишта, ресторани и бизниси отворени за време на пандемијата, бележи благ пораст на заболени од почетокот на септември, пренесува Ројтерс.

Но, главниот шведски епидемиолог Андерс Тегнел вели дека земјите како Холандија, Шпанија и Франција во моментов влегуваат во втор бран, но и дека тоа не е случај со Шведска.

„Тоа би значело дека вирусот значително се шири на големи делови од општеството, а тоа во Шведска го немаме“, рече тој пред новинарите, но додаде дека порастот на случаите треба да се сфати многу сериозно.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе