Главниот преговарач на Украина ја објави својата прогноза колку долго ќе трае војната

Михаил Подољак, советник на украинскиот претседател и главен украински преговарач изјави дека војната со Русија може да трае до половина година.

Фото:Скриншот

„Ова би можело да потрае уште два до шест месеци“, рече претседателскиот советник во интервју за рускиот опозициски портал Медуза доцна во петокот. Тој рече дека клучен фактор за времетраењето на војната е количината на залихи на оружје, друг фактор е расположението во Европа, Украина и Русија кое може да се промени со текот на времето.

Мировни разговори би можеле да се одржат само доколку ситуацијата на терен се промени и ако Русија повеќе не верува дека може да диктира услови.

Тој предупреди дека територијалните отстапки за Русија нема да ја завршат војната. Некои градови како Мариупол и сега Северодоњецк, каде што се водат најжестоките борби, всушност веќе не постојат.

Подољак досега ги процени загубите на Русија на вкупно 80.000 луѓе. Тука спаѓаат загинатите и ранетите од редовната армија, сепаратистите и членовите на платеничките сили на Вагнер.

Тој рече дека по катастрофалната почетна фаза на војната за Москва, дневно со околу 1.000 мртви, сегашните загуби на руските и украинските војници се „споредливи“.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски неодамна изјави дека Украина губи до 100 мртви и 500 ранети дневно.

Легенда под Главна слика

Фото:Скриншот

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе