„Безбедносен ризик и систематско прекршување на меѓународното право“

Германски пратеник вели дека 70 годишниот НАТО треба да се пензионира

Германскиот пратеник Александар Неу го обвини НАТО дека спроведува агресивни војни и ги зголемува трошоците за одбрана, предложувајќи дека Германија треба да ги напушти воените структури на НАТО и блокот целосно да биде распуштен.

70-тиот роденден на НАТО не е „причина за прослава, туку повод конечно да се преиспита, пред да биде предоцна“, напиша Неу на блогот Ди Фрајхајтслибе во четвртокот.

Пратеникот од опозициската Лева партија го критикуваше воениот блок предводен од САД како организација која претставува „значителен безбедносен ризик за светот“ и која „систематски го крши меѓународното право“.

НАТО ги откри своите вистински бои кога водеше „агресивна војна“ против Југославија без одобрение на ООН, и спроведе бројни интервенции, кои чинеа животи на „безброј жртви“, тврди Неу.

Тој истакна дека минатата година земјите-членки на НАТО потрошиле повеќе од 1 трилион долари за одбрана, што е далеку повеќе од буџетите за одбрана на нивните противници, Кина и Русија, заедно.

Со цел да се избегне глобална ескалација, пратеникот предложи Германија да ги напушти „воените структури“ на Алијансата, а потоа НАТО да биде распуштен и заменет со нов „колективен безбедносен систем“, кој ќе ја вклучи Русија.

Придонесот на Берлин во НАТО предизвика раздор со Вашингтон во последниве години, бидејќи претседателот Доналд Трамп постојано ја обвинува Германија, заедно со другите земји на ЕУ, дека не придонесуваат „фер удел“ во колективната безбедност на блокот. Германските официјални лица ги отфрлија критиките, но признаа дека земјата нема да ја достигне целта за трошоци на НАТО до 2024 година.

Основан во 1949 година, НАТО првенствено се сметаше за бедем против Советскиот блок за време на Студената војна. Алијансата продолжи со своето постоење и после пропаѓањето на Советскиот Сојуз и се прошири кон исток, и покрај жестоките протести од Москва.

Нема пазар доколку нема информации. Дајте ги информациите за пазарот на грозје.

повеќе

Овој термин, без исклучок го употребуваат сите партии кога се во опозиција. СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, Алијанса за Албанците, ДПА...

повеќе