Германска НДР: Русите тајно им ја продаваат украдената украинска пченица на Сирија и Турција (ВИДЕО)

Германската телевизија НДР објави дека Русија извезува големи количества украдено жито од Украина и го продава на светскиот пазар, што е можно воено злосторство според експертите за меѓународно право. Товарните пописи, до кои дошла НДР, првпат ги документираат обемот и логистиката.

Фото: ЕПА

Рускиот товарен брод „Михаил Ненашев“ е импозантен брод со должина од 170 метри, но има еден необичен квалитет: редовно исчезнува од радарот. Екипажот го исклучува транспондерот и бродот повеќе не ги пренесува податоците за локацијата, според НДР.

Списоците со товарот што ги видела НДР ја откриваат причината за таквата практика: Михаил Ненашев е дел од флотата товарни бродови со чија помош руските окупатори го извезувале украденото жито од Украина. Според внатрешните руски документи, Русија оваа година има намера да извезе најмалку 1,8 милиони тони жито од окупираните делови на Украина. 

Според тие списоци, околу 20 брода, главно под руско знаме, од почетокот на војната извезле околу еден милион тони жито од пристаништето Севастопол во анектираниот Крим. Дестинациите главно се во Русија, Турција и Сирија. Списоците покажуваат и дека до крајот на годината се планирани уште речиси 40 испораки од Севастопол, а документите за првпат покажуваат датумите на товарење и количествата за идните патувања. Тоа сугерира дека руските окупатори веќе ја организирале логистиката за идна кражба на жито, вели НРД.

Наводно конфискувани или купени евтино

Според погодените земјоделци или земјоделски претприемачи, Русија го добива украинското жито на различни начини. Окупаторите го конфискуваат од селаните што ги напуштиле своите фарми поради војната. Во други случаи, руските власти го купуваат житото, но по многу ниски цени и под закана со сила.

Дмитри Скорњаков, директор на земјоделската група „Харвист“ од Доњецк во источна Украина, ѝ опишал на НДР како била експроприрана неговата компанија: „Кога руските окупатори пристигнаа тука, рекоа: ‘Оние што нѐ поддржуваат можат да продолжат да работат. Имотот на оние што ја поддржуваат Украина сега е наш'“.

Мистериозните патувања на бродовите

Според истражувањето на НДР, руските транспортни бродови ги исклучуваат своите транспондери пред да се натоварат. Дури и пред да пристигнат на пристаништата на Крим, тие исчезнуваат од мапите на службите за лоцирање, како што е FleetMon.com. Ова го отежнува следењето до одредишните пристаништа. Сепак, движењето на руската трговска флота може да се следи со преглед на сателитски снимки, снимки од набљудувачи на бродови и фрагментирани податоци од транспондерите.

Американските медиуми веќе поврзаа некои руски товарни бродови со кражба на пченица. Бродовите споменати таму се појавуваат и на товарните листи на пристаништето во Севастопол, кои НДР можел да ги види. Според тие списоци, бродот Михаил Ненашев од почетокот на годинава веќе шест пати бил натоварен со жито на терминалот во Севастопол. Барем еднаш отпловил во Сирија. Бродот плови под руско знаме и е регистриран под подружница на руската државна компанија Обединета бродоградителска корпорација.

Следени со сателити

НДР сега може да реконструира едно патување на Михаил Ненашев. На 11 септември, на пример, товарниот брод возел низ теснецот кај Истанбул во правец на Крим. На Босфор, бродот додека минувал бил снимен од турски набљудувач. Вечерта на 11 септември, екипажот на бродот северно од Истанбул го исклучил транспондерот. Бродот исчезнал од системите за следење.

На сателитска снимка, Микахил Ненашев е виден во терминалот за жито на пристаништето Севастопол. Фото: vertical52.org, NDR

Сателитските снимки од провајдерот Вертикал52 го покажуваат „Михаил Ненашев“ како се товари на терминалот за жито во Севастопол. Според товарните списоци, тој ден бродот ќе биде натоварен со 27.000 тони пченица. Транспондерот повторно се вклучува дури седум дена откако бродот ќе исчезне од системот за следење. Бродот се враќа и сега плови на околу 200 километри јужно од Севастопол низ Црно Море кон Истанбул. Кога повторно ќе го премине Босфорот, бродот, кој сега очигледно е натоварен со жито, повторно е фотографиран. Овој пат се движи кон југ. На околу 220 километри од сирискиот брег, екипажот повторно го исклучил системот за следење. Неколку дена подоцна, како што е прикажано на сателитска снимка, товарниот брод стои пред сириското пристаниште Тартус. Откако Русија го поддржа сирискиот режим во тамошната крвава граѓанска војна, Сирија ѝ е близок партнер на Русија, вели НДР.

Русија демантира

Според товарните списоци, само од Севастопол годинава се планирани уште две патувања на бродот „Михаил Ненашев“. На прашањето на НДР, руската амбасада рекла дека „неоспорно е дека Руската Федерација не само што ги покрива сопствените потреби за жито, туку одговара и на барањата за извоз од сите делови на светот“. Сепак, руската амбасада тврди дека Русија нема потреба од украинската пченица, особено што таа е „инфериорна по квалитет во однос на рускиот производ“.

Амбасадите на Сирија и Турција не сакале да коментираат.

Украинскиот заменик-министер за земјоделство Тарас Висоцки вели дека експропријациите поврзани со војната и штетите на посевите во Украина веќе имале разурнувачки ефект врз земјоделците: „Тоа е неверојатен и огромен проблем, меѓу другото и социјален. Зборуваме за илјадници фармери“. Висоцки ја проценува економската штета на неколку милијарди долари.

Тешко погодено земјоделство

Тие сакале да соберат меѓу осум и десет милиони тони жито во областите што сега се окупирани од Русија. Русија веќе конфискувала дел од жетвата. Заменик-министерот за земјоделство прогнозира црни времиња за одгледувањето жито: „Иднината на овие земјоделци е неизвесна. Тие не сеат ништо ново, не можат ништо да инвестираат. Следната година ќе имаме уште полоши бројки“.

Со запленувањето на украинската жетва, Русија можеби го прекршува постојното меѓународно право, според експертите за меѓународно право, вели НДР. „Незаконското присвојување на имотот како жито од земјоделците во голем обем, направено произволно и непокриено со воена потреба, би било воено злосторство“, вели Паулина Старски, експертка за меѓународно право на Универзитетот во Фрајбург.

Можно прекршување на меѓународното право

Дејвид Крејн, експерт за меѓународно право на Американскиот универзитет во Вашингтон, исто така смета дека со извозот на жито се прекршува меѓународното право: лишувањето на цивилното население од егзистенцијата е исто толку проблематично како и нивното гаѓање со ракети или артилерија. „Одземањето на жетвата од земјата што ја окупирате, нејзиното користење за сопствени цели и спречувањето на цивилите да ја користат или да ја извезуваат е воено злосторство“, рекол Крејн за НДР.

Ако карго-плановите што ги видела НДР важат и во преостанатите месеци од годината, Русија би можела да собере околу 600 милиони американски долари со нелегален извоз. Цената на пченицата нагло порасна по руската инвазија на Украина. Ова зголемување на цената сега пак е од корист за руската каса.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе