Германија: Миграцијата проблем во коалициските разговори

Во текот на разговорите за потенцијалните партнери на новата германска коалиција конзервативците на канцеларката Ангела Меркел и партијата на Зелените изнесоа спротивставени ставови за миграцијата.

Христијанско-демократска унија на Ангела Меркел, Слободните демократи и Зелените се обидуваат да одлучат дали ќе започнат формални коалициски преговори оваа недела.

Главна расправа е односот кон проблемот на миграцијата, посебно дали треба да им се дозволи на роднините да им се придружат на луѓето кои добиле заштита, но не и азил.

Луѓето во таква состојба во моментов не можат да ги донесат роднините во Германија, а сојузникот на Меркел Фолкер Каудер рече дека „нема простор за маневрирање“, пренесе Еј-би-си њуз.

Тој рече дека во случај да им се овозможи доаѓањето и на членовите на семејствата, во Германија би влегле околу 300.000 луѓе.

Клаудија Рот од партијата на Зелените изјави дека основно право е да го донесат и своето семејство. Таа ги демантираше тврдењата на Каудер, велејќи дека реалната бројка е помеѓу 50.000 и 70.000 луѓе.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе