Германија, Данска и Норвешка ќе купат словачки хаубици за Украина

Германија, Данска и Норвешка ќе купат 16 словачки хаубици Зузана 2 за Украина, соопшти денеска германското Министерство за одбрана, а испораката ќе започне следната година.

Фото: ЕПА

Хаубиците, кои можат да истрелаат шест проектили во минута на оддалеченост од 40 километри, ќе бидат произведени во Словачка, соопшти германското министерство, пренесе Ројтерс.

Германија, Данска и Норвешка ќе потрошат 92 милиони евра за хаубиците. Украина објави дека ѝ треба повеќе тешко вооружување за да се спротивстави на Русија, наведува агенцијата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе