По дебаклот со вакцините

Германците мислат дека ЕУ е „политички скршена“

Повеќето граѓани на Германија веруваат дека политичкиот систем на Европската Унија е скршен по дебаклот во врска со вакцините против коронавирусот, покажува ново истражување на јавното мислење.

EPA-EFE

Како што пренесуваат агенциите, 55 отсто од Германците сметаат дека бирократијата ги изневерила, а бројот на незадоволните граѓани пораснал од ноември минатата година за 11 отсто.

49 отсто се изјасниле дека имаат помалку или повеќе доверба во официјален Брисел, се наведува во анкетата спроведена од Европскиот совет за надворешни односи.

Германија досега успеа да вакцинира 46 отсто од населението.

„Лошата реакција на ЕУ во врска со набавката на вакцините против коронавирусот го трансформира брегзитот од приказна за евроскептицизмот во приказна за ослободување од бавната бирократија на бриселските институции“, се наведува во брифингот на Европскиот совет за надворешни односи.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Алчноста за максимизирање на површината на градење ја помина „црвената линија“. Градот полека ја сече гранката на која седи.

повеќе

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе