Генералниот секретар на ОН: Илузија е ако мислите дека паничното купување горива ќе го реши проблемот

Паничното купување горива и производството на јаглен, нафта и гас поради војната во Украина е илузорно решение, смета генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш.

EPA-EFE

Многу земји сакаат да го зголемат своето производство на фосилни горива за помалку да зависат од руските резерви. Но, Гутереш смета дека таквото размислување е погрешно и дека набавката на јаглен само ќе ги зголеми „заканата од војна, загадувањето и климатските катастрофи“.

Кажа дека обновливите извори на енергија се всушност мировниот план на 21 век.

Гутереш на шестиот австриски самит во Виена повторно ги прозва земјите поради нивната зависност од фосилните горива.

„Вашите национални планови за намалување на емисиите на јаглерод едноставно не се доволно добри“, кажа шефот на ОН.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе