Русија го возвраќа ударот

Газпром го исклучи гасот за Финска

Руската државна компанија Газпром соопшти дека го прекинала извозот на гас за Финска. Скандинавската земја ги отфрли барањата на Москва да го плати рускиот гас во рубљи, откако западните земји воведоа санкции поради инвазијата на Украина.

Фото: ЕПА/EFE

Финската државна енергетска компанија за гас „Гасум“, финската влада и поединечни компании кои користат гас во Финска објавија дека се подготвени да ги затворат руските текови.

Повеќето европски договори за снабдување се деноминирани во евра или долари.

Москва минатиот месец ја прекина испораката на гас за Бугарија и Полска, откако одбиле да ги исполнат новите услови.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА/EFE

Ние сме земја што први во Европа имаме стратегија за интеркултурализам.

повеќе

Францускиот предлог претставува директно рушење на основните темели на ЕУ.

повеќе

Од мали нозе ги заобиколуваме правилата на игра, па не е ни чудо што потоа се сопнуваме кога ќе истрчаме на терен.

повеќе