Г20: Светската економија покажува знаци на закрепнување

Глобалната економска состојба се подобрува, но многу бавно поради неизвесноста и големиот јаз меѓу економиите на различни земји, напишаа министрите за економија и финансии и шефовите на централните банки на Г-20 во заедничката изјава по видеоконференцијата одржана во средата.

Г20 признава дека има знаци на подобрување на глобалната економска состојба по значителниот пад во 2020 година. Ова може да се припише на почнувањето кампањи за вакцинација и политики за поддршка на економијата.

Но министрите и шефовите на централните банки предупредуваат на несигурност и нестабилност, како и на голема разлика помеѓу земјите во темпото и изгледите за закрепнување на економијата, се вели во документот објавен на веб-страницата на Министерството за економија и финансии на Италија, која претседава со Г20.

Земјите од Г-20 ја потврдуваат својата заложба за зајакнување на глобалните здравствени системи и правична дистрибуција на вакцини (против коронавирусот), за кои се вели дека се достапни за сите.

Покрај тоа, како дел од обезбедувањето поддршка за најранливите земји, Г20 одлучи да ја продолжи иницијативата за суспензија на долгот за уште шест месеци - до декември.

Исто така се дискутираше за воведување меѓународна минимална стапка на данок на добивка, тема што е особено чувствителна за различните даночни раеви и компаниите што ги избираат за да плаќаат што е можно помалку даноци.

Посебна тема на дискусија беше проблемот со климатските промени.

Следниот, трет состанок на министрите за економија и финансии и раководителите на Централната банка под италијанското претседателство ќе се одржи од 9 до 10 јули во Венеција и ќе се совпадне со конференцијата на високо ниво за климата.

Г20 се состои од 19 најразвиени земји во светот со Европската Унија. Членови на земјите од Г-20 се министри за финансии и гувернери на централни банки.

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе