Г20 сака 70 отсто од светот да бидат вакцинирани до средината на 2022 година

Министрите за финансии и за здравство на 20-те најголеми светски економии (Г20) рекоа дека сакаат 70 отсто од светското население да се вакцинира против ковид-19 во следните осум месеци и формираа работна група за поуспешна борба против пандемијата.

Фото: ЕПА

„За да помогнеме во напредокот кон глобалните цели за вакцинација на најмалку 40 отсто од населението во сите земји до крајот на 2021 година и 70 отсто до средината на 2022 година... ќе преземеме чекори за да помогнеме да се зголеми понудата на вакцини и основни медицински производи и количествата во земјите во развој и да ги елиминираме релевантните ограничувања во снабдувањето и финансирањето“, рекоа министрите на Г-20 во соопштението до кое дошол Ројтерс.

„Ја формираме Заедничката финансиска и здравствена работна група на Г20, чија цел е да промовира дијалог и глобална соработка за прашања поврзани со подготвеноста и одговорот за превенција од пандемија, промовирање размена на искуства и најдобри практики, развивање координативни аранжмани меѓу министерствата за финансии и здравство, промовирање на колективно дејствување, проценка и решавање на здравствените вонредни состојби со прекугранично влијание и поттик за ефикасно управување со ресурсите“, се вели во соопштението.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе