Французите ги претворија брзите возови во подвижни болници (ВИДЕО)

За да ослободат болнички кревети на интензивна нега од најтешко погодените области во земјата, Французите ги пренаменија специјалните возови „те-же-ве“ во подвижни болници.

Брзите возови се претворени во болници кои се движат за превоз на пациенти од еден дел на земјата во друг.

„Имаме повеќе простор отколку во амбулантно возило или во хеликоптер“, кажа Франсоа Брон, претседател на заводот за итна медицина.

Носилките се прицврстени над седиштата, за да се добијат кревети, а рестораните во возот се претворени во медицински простор.

Два медицински воза „те-же-ве“ денес ќе префрлат околу 40 пациенти од источните градови Нанси и Мулуз на југозапад, јавува Франс прес.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе