Француската десничарка Марин Ле Пен е ослободена од обвинението за говор на омраза

Лидерката на француската екстремна десница Марин Ле Пен е ослободена од обвинението дека го прекршила законот за говор на омраза објавувајќи фотографии од злосторства на Исламската држава на Твитер кон крајот на 2015 година.

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ле Пен објави три фотографии, вклучително и од телото на американскиот новинар Џејмс Фоли, кого џихадистите го обезглавиле, откако истакнат телевизиски новинар ја споредил нејзината партија со Исламската држава.

Ле Пен рече дека ги објавила фотографиите за да ја докаже апсурдноста на споредбата и негирала дека направила нешто погрешно, велејќи дека судењето е политички мотивирано.

Судот во Нантер заклучи дека начинот на кој Ле Пен ги објавила фотографиите на интернет, непроменети, било за информативни цели, дел од политички протест и со тоа придонела кон јавната расправа.

Пресудата, во која ДПА имале увид, се вели дека да се прогласи објавувањето фотографии за кривично дело би било непропорционално мешање во слободата на изразување, со оглед на контекстот.

Адвокатите на Ле Пен по сослушувањето рекоа дека слободата на изразувањето со оваа судска одлука е заштитена.

Анкетите покажуваат дека Ле Пен ќе биде главен противник на претседателот Емануел Макрон на изборите следната година.

Таа беше обвинета според член од кривичниот законик што забранува ширење насилни пораки што можат сериозно да го нарушат човечкото достоинство.

Обвинителите барале парична казна од 5.000 евра, далеку помалку од максималната казна затвор од три години или парична казна од 75.000 евра.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе