Цел 15 милиони патници годишно

Француска компанија го презеде белградскиот аеродром на 25 години

Француската компанија Ванси Еирпортс Србија вчера свечено го презеде управувањето со белградскиот аеродром Никола Тесла и ја започна концесијата на 25 години во текот на кои Србија, како мнозински сопственик, ќе оствари околу милијарда и пол евра вкупна добивка, од кои директни инвестиции во инфраструктурата изнесуваат околу 730 милиони евра.

Претставници на Владата на Србија, аеродромот Никола Тесла и француската корпорација Венси, по спроведениот тендер на 22 март минатата година потпишаа договор за концесија на 25 години.

Меѓународниот тендер е спроведен на 10 февруари 2017 година, а одлуката е донесена на 5 јануари 2018 година.

„Ванси Еирпортс Србија е стратешки партнер кој со знаење, искуство и ресурси ќе го унапреди работењето на аеродромот Никола Тесла, кој останува во сопственост на своите акционери, вклучувајќи ја и државата Србија како мнозински сопственик со 83,5 отсто“, истакна на церемонијата на примопредавање премиерката на Србија Ана Брнабиќ.

Таа за француската компанија, рече дека, како важен стратешки партнер, дополнително ќе ги промовира потенцијалите на Србија во светот.

Во следните 25 години, со редовен годишен концесиски надоместок, партнерството со Ванси ќе обезбеди инвестиција од 732 милиони евра во инфраструктурата на белградскиот аеродром, изјави Брнабиќ.

Таа наведе дека со 3,4 милиони патници на годишно ниво во 2012 година, белградскиот аеродром, со стратешко партнерство со Етихад ервејс од Обединетите Арапски Емирати, на крајот на 2018 година имала 5,6 милиони патници, што е најмногу во нејзината повеќедецениска историја.

„Нашиот план е новото партнерство со една од најголемите компании во воздушната индустрија и нашата заедничка визија да доведе до зголемување на туристичките и бизнис посети во Србија, за во аеродромот да можеме да дочекаме и 15 милиони патници годишно“, изјави премиерката на Србија.

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе

На Грците не им е важно дали вечно ќе ја нарекуваат соседната земја „Скопје“, или дали соседите утре сами ќе почнат да се нарекуваат „Република на Осамениот Бор“. Она што ним навистина им е важно е како ја нарекува остатокот од светот.

повеќе