Фолксваген ја призна вината за скандалот со дизелашите, мора да плати казна од над милијарда евра (ВИДЕО)

Германските обвинители му одредија на Фолксваген казна од 1,18 милијарди евра поради лажирањето на тестовите за емисии на штетни гасови, јавуваат агенциите. Компанијата Фолксваген изјави дека ја прифаќа казната и ја призна одговорноста за скандалот.

„По темелната истрага, Фолскваген ја прифати паричната казна и нема да вложи казна против неа. Со тоа компанијата ја призна одговорноста за скандалот со дизелашите и ова го смета за голем чекор кон неговиот крај“, објави Фолскваген во соопштение.

Обвинителите заклучија дека компанијата не спроведувала правилен надзор врз одделот за развој на мотори, што резултирало со продажба на над 10,7 милиони дизелаши со нелегален софтвер за контрола на емисијата на гасови низ светот.

Скандалот беше откриен во 2015 година и Фолксваген поради него веќе мораше да плати милијарди како казни кои му ги одредија американските власти. Компанијата изјави и дека се надева дека плаќањето на казната во Германија ќе има позитивно влијание врз официјалните процеси кои се водат против неа во Европа.

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе