Фејсбук во првите 24 часа отстранил 1,5 милиони снимки од нападот врз џамиите

Социјалната мрежа Фејсбук во првите 24 часа отстранила 1,5 милиони постирани снимки од нападот врз џамиите кои ги објавувале корисници, соопшти компанијата.

Од Фејсбук истакнаа и дека ги отстраниле и сите едитирано верзии на оригиналната снимка кои во себе немаат вознемирувачка содржина.

Социјалната мрежа има две милијарди корисници.

Новозеландската премиерка Џасинда Ардерн порача денес дека сака расправа за „стримингот“ во живо на таа социјална мрежа. Ардерн кажа дека оперативната шефица на Фејсбук, Шерил Сендберг, го изразила своето сочувство за нападот врз двете џамии во кој загинаа 50 луѓе, а некои делови од нападот беа во живо пренесувани на социјалната мрежа.

„Ми се јави Шерил Сендберг. Не разговарав со неа директно но ни се јави, изрази сочувство за тоа што се случи на нов Зеланд“, кажа Ардерн на прес-конференција.

На прашањето дали Фејсбук треба да го оневозможи стримувањето видеа во живо, таа одговори: „Ова е проблем за кој ќе расправам директно со Фејсбук“.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе