Фејсбук отстрани 1,9 милион екстремистички содржини

Компанијата Фејсбук објави дека отстранила или закачила ознака на предупредување на 1,9 милиони примероци екстремистички содржини поврзани со ИСИС или Ал каеда.

Ова беше направено во текот на првите три месеци од оваа година, што е речиси двојно повеќе од претходниот квартал, според Ројтерс.

Европската Унија врши притисок врз Фејсбук и неговите конкуренти во областа на технолошката индустрија побрзо да ги отстрануваат екстремистичките содржини или, како што предупредува, ќе се соочат со закони што ќе ги принудат да го сторат тоа.

Технолошкиот сектор ги засили напорите за да покаже дека напредува во тој поглед, објави Ројтерс.

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе