Фејсбук најавува 10.000 работни места во ЕУ, планира да изгради метаверзум

Фејсбук, гигантот на социјалните мрежи, вчера објави дека ќе создаде 10.000 висококвалификувани работни места во Европската унија во следните пет години со цел изградба на т.н. метаверзум.

Фото: ЕПА

Компанијата соработува со други на развој на „нова фаза на меѓусебно поврзаните виртуелни искуства со користење технологии како виртуелна и проширена реалност“, или метаверзум, соопшти раководителот на Фејсбук за политики и јавни работи Ник Клег.

„Метаверзумот има потенцијал да помогне да се отвори пристап до нови креативни, социјални и економски можности. И Европејците ќе го обликуваат од самиот почеток“, додаде тој.

Клег, поранешен британски вицепремиер, рече дека инвестицијата е „глас за доверба во силата на европската технолошка индустрија“ и нагласи дека Европа е „исклучително важна за Фејсбук“.

„Освен со технолошките таленти во развојот, ЕУ исто така има важна улога во формирањето на нови интернет правила. Европските креатори на политики се водечки во настојувањето европските вредности, како што се слободата на изразувањето, приватноста, транспарентноста и правата на поединците, да се вградат во секојдневното работење на интернетот“, се вели во соопштението.

Американската компанија е под меѓународен притисок.

Поранешната продукт менаџерка на Фејсбук Френсис Хоген го обвини поранешниот работодавец на почетокот на октомври, меѓу другото, дека не е доволно транспарентен во однос на потенцијалната штета.

Фејсбук одговори дека интернет мрежата секојдневно се обидува да најде рамнотежа помеѓу правата на милијарди луѓе за слободата на изразување и безбедната средина за корисниците.

Фејсбук неодамна заврши на насловните страници, исто така, поради грешка во системот што доведе до пад на Фејсбук, Ватсап и Инстаграм на околу шест часа.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе