Фејсбук ја блокираше страницата на руската делегација во Виена. Русија: Веднаш да ја вратат

Русија во понеделникот побара „веднаш" да се врати официјалната Фејсбук страница на руската делегација на преговорите во Виена, дел од веб-страницата на Министерството за надворешни работи, која технолошкиот гигант ја блокираше поради „нелегална содржина".

Фото: ЕПА

Рускиот телекомуникациски регулатор Роскомнадзор во неделата вечер испрати барање до Мета, калифорниска компанија и сопственик на Фејсбук, „веднаш да ги отстрани ограничувањата на официјалниот профил“ на руската делегација во Виена, која води преговори за контрола на вооружувањето.

„Блокирањето на профилот е чин на цензура со што се нарушува слободниот проток на информации“, предупреди Роскомнадзор.

Споменатата Фејсбук страница е блокирана во петокот, со образложение дека објавува „нелегална содржина“, изјави шефот на руската делегација во Виена, Константин Гаврилов. Сајтот во понеделник е сè уште недостапен.

Гаврилов објаснува дека делегацијата ја користи страницата за објавување официјални изјави од руски претставници.

Страницата на таа делегација беше блокирана и од Твитер во февруари 2021 година.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе