Фатен „манијакот од Волга“: Провалувал во станови на жени, удавил 26

Руските власти објавија денес дека го фатиле едниот од најлошите масовни убијци во земјата, човек кој со години бил познат само како „манијакот од Волга" и за кој се верува дека е одговорен за смртта на најмалку 26 жени.

Screenshot

Серискиот убиец во печатот бил наречен „манијакот од Волга“ затоа што многу од неговите наводни злосторства биле извршени во неколку региони што лежеле покрај реката Волга, најдолгата река во Европа. Убиствата се случиле во најмалку 12 различни градови.

Рускиот истражен комитет соопшти дека 38-годишниот Радик Тагиров признал дека убил 26 претежно постари жени во текот на 2011 и 2012 година. Тагиров е идентификуван со ДНК анализа, отпечаток на стапала и други докази од местото на злосторството.

Тагиров провалувал во станови на жени постари од 70 години, кои живееле сами, претставувајќи се како дистрибутер, електричар или мајстор, а потоа ги задавувал.

Во текот на 2011 и 2012 година, Тагиров „оперирал“ во Казан, Самара, Толијати, Ижевск, Уфа и други градови во близина на Волга. Бидејќи носел ракавици и го стерилизирал местото на злосторството по убиството и грабежот, на полицијата и требало долго време да го фати.

Се верува дека убивал на повеќе места на Урал, но не се знае точниот број на жртвите. Убиецот се притаил по 2013 година, но низата убиства во регионот во 2017 година, предизвикале стравувања дека се вратил.

Ако неговиот идентитет биде потврден, Тагиров ќе биде еден од 10 најлоши сериски убијци во историјата на Русија.

Легенда под Главна слика

Screenshot

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе