Со нов покрив

Фасцинантниот нов дизајн на Нотр Дам може да обезбедува енергија за цел Париз (ФОТО)

Покривот ќе има и градина, во која ќе се одгледуваат овошје и зеленчук, ако биде прифатен дизајнот.

 

Париската катедрала Нотр Дам можеби ќе биде опремена со нов покрив, кој ќе ја користи сончевата енергија за да обезбеди доволно енергија за напојување на околните згради, ако биде прифатен дизајнот.

Составена од стаклени панели во облик на дијамант опкружени со ламинирани дрвени греди, архитектонската фирма Винсент Калебо тврди дека ќе го претвори легендарното обележје во зграда со обновливи извори на енергија.

Панелите ќе ја складираат сончева енергија, соопшти оваа париска фирма, а бидејќи ќе се складира и повеќе од доволно енергија за да се напојува катедралата, вишокот би можел да се канализира во блиските згради. 

На покривот, исто така, ќе има и градина, во која ќе се одгледуваат овошје и зеленчук за сиромашните и бездомниците во градот.

Стаклени делови од таванот што го делат покривот од внатрешноста ќе овозможат внатрешноста на катедралата да биде облеана со природна светлина.

Ова е еден од големиот број дизајни поднесени откако француската влада објави меѓународен конкурс за дизајнирање нов покрив откако стариот дрвен покрив изгоре во катастрофалниот пожар годинава.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе