Фармацевтски гигант: Се чини дека нашиот антигенски лек делува против омикрон

Лабораториската анализа на антигенската терапија против ковид-19 што ја развива американската корпорација Глаксо Смит Клајн (ГСК) во соработка со американскиот партнер Вир покажа дека лекот е ефикасен против новата варијанта на омикрон, објави денеска ГСК.

Фото: ЕПА

Лабораториските тестови и студијата на хрчаци покажаа дека антигенскиот коктел сотровимаб делува против вирусот добиен со биоинженеринг, така што овие вируси носат мутации карактеристични за варијантата омикрон.

Двете компании развиваат таканаречени псевдовируси, кои ги претставуваат главните мутации на коронавирусот на сите водечки варијанти што се појавија досега, и ја тестираат нивната ранливост на сотровимаб.

„Внимателно ги следевме сите мутации што би можеле да бидат важни“, рече Херберт Вирџин, главен научник на Вир, додавајќи: „Со новата варијанта на мутации што досега ги тестиравме, немаат значително влијание врз сотровимаб“.

Важно е да се напомене дека ова исто така важи и за мутациите во областа на протеинот на шилецот за кој се врзуваат антителата на сотровимаб.

Сега се тестира псевдовирусот на сите мутации на омикрон и податоците се очекуваат подоцна оваа година, додава ГСК.

Антителото е дизајнирано да се закачи на шилецот во протеинот на површината на коронавирусот, но омикрон има невообичаено голем број мутации на тој протеин.

Одделно, британскиот регулатор за лекови во четвртокот го одобри сотровимаб, исто така познат како Зевуди, за луѓе со благ до умерен облик на ковид-19 кои се изложени на висок ризик да развијат тешка болест.

Лекарите и регулаторот МХРА препорачаа лекот Зевуди да се употребува што е можно поскоро и во рок од пет дена од почетокот на симптомите.

Сотровимаб се базира на моноклонални антитела, кои се лабораториски верзии на природни антитела кои телото ги произведува кога се бори против инфекции.

Слични лекови се развиени или се развиваат од фармацевтските компании Ели Лили, Регенерон и Астразенека.

Регенерон во вторникот објави дека лабораториските тестови и компјутерските модели сугерираат дека антигенските лекови, вклучително и Регенерон, имаат намалена ефикасност на варијантата омикрон.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе