Фајзер очекува 37 милијарди долари приходи од вакцините во оваа година

Американскиот фармацевтски гигант Фајзер ја зголеми проценката на приходите од продажбата на вакцината против ковид-19 во оваа година на 37 милијарди долари благодарение на договорите за продажба на трета доза и вакцинација на пошироките демографски групации на жители.

Фото: ЕПА

Кон крајот на јули, компанијата процени приходи од продажба на вакцината на 33,5 милијарди долари.

Фајзер сега очекува да испорача 2,3 милијарди дози од вакцината оваа година, за 200 милиони повеќе отколку што очекуваа во јули, според договорите склучени до средината на тој месец. Тие потврдија дека планираат да произведат три милијарди дози оваа година.

Разликата во производството и испораката ќе биде забележана во приходите следната година, забележуваат тие, проценувајќи го директниот приход од продажбата на вакцини во 2022 година на 29 милијарди долари, според договорите склучени до средината на октомври.

Проценувајќи дека во 2022 година ќе произведат четири милијарди дози вакцина и ќе испорачаат 1,7 милијарди од нив, според договорите потпишани до средината на минатиот месец.

Вкупниот приход оваа година се проценува на 81 до 82 милијарди долари. Во јули, тие го проценија на 78 до 80 милијарди долари.

Компанијата забележува дека продолжуваат преговорите со владите за потенцијални дополнителни нарачки во 2022 година.

Во периодот од јули до септември, благодарение на вакцината, компанијата повеќе од двојно ги зголемила приходите во однос на истиот период минатата година, пред регистрација на вакцината, на 24,1 милијарди долари.

Приходите од вакцината против ковид-19 во периодот помеѓу јули и септември изнесувал 13 милијарди долари.

Нето добивката скокна во летниот квартал на 8,1 милијарди долари, од 1,46 милијарди долари во истиот период минатата година. Со исклучок на еднократните ставки, прилагодената добивка е повеќе од удвоена, на 7,68 милијарди долари.

Трошоците за истражување и развој се зголемени за 50 отсто, на 3,44 милијарди долари, како дел од соработката со биофармацевтската компанија Арвинас за лекот за рак на дојка.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе