Фајзер ги намалува испораките на вакцини за Европа

Фајзер привремено ќе ги намали испораките на вакцини за Европа, соопшти норвешкиот Институт за јавно здравје.

EPA-EFE

Испораките ќе бидат намалени сè додека американската компанија не ги зголеми капацитетите на своето производство.

„Ова привремено намалување ќе влијае на сите европски земји“, се наведува во соопштението на норвешкиот институт.

Се наведува и дека очекувале да добијат 43.875 дози од вакцината од Фајзер следната недела, но дека, по сè изгледа, ќе добијат 36.075 дози.

Институтот соопшти дека денес дознале дека испораките ќе бидат намалени, а тоа, како што наведуваат, е последица на ограничувањето на производството во Фајзер чија цел е зголемување на капацитетите на две милијарди дози вакцини годишно во однос на моменталните 1,3 милијарди.

„Сè уште не е јасно колку време ќе биде потребно пред Фајзер повторно да го достигне максималниот капацитет на производство“, порача норвешкиот институт.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе