Европскиот суд: Унгарскиот судија не може да биде казнет зашто барал совет од судот на ЕУ

Европскиот суд на правдата (ЕСЈ) пресуди дека судиите во земјите-членки на ЕУ имаат право да бараат совет од највисокиот суд на блокот и дека поради тоа не може да бидат подложени на дисциплински мерки.

Фото: ЕПА

Пресудата од 23 ноември е донесена во случајот на унгарскиот судија, кој е подложен на дисциплински мерки поради барање совет од ЕСЈ за потребните компетенции на преведувачите во предметите во кои странски државјани се обвинети за кривични дела, пренесува редакцијата Радио слободна Европа на англиски јазик.

Судијата барал насоки во случајот на шведскиот државјанин обвинет за кривично дело, кој не зборувал унгарски и чиј преведувач изгледа имал ограничени квалификации за таа задача, поради што се поставува прашањето дали обвинетиот ги разбирал обвинувањата против него.

Унгарија, во која владее националистичката десничарска партија Фидес на премиерот Виктор Орбан, се наоѓа во спор со ЕУ поради постојаните обиди да ја заузда независноста на судиите и нивното право да му проследуваат предмети на европскиот суд.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе