Тест за Унијата

Европски избори: гласаат граѓаните на Словачка, Малта, Латвија и Чешка

Граѓаните на Словачка, Малта, Латвија и Чешка денеска ќе гласаат на изборите за Европскиот парламент.

Овие избори се одржуваат во текот на четири дена во 28 земји-членки на ЕУ и претставуваат некаков вид тест за Унијата.

Голем број предвидувања велат дека националистите и екстремните десничари ќе поминат добро. Тие потоа ќе се обидат да го искористат своето присуство во ЕП за враќање на овластувањата на националните влади.

Поумерените партии сакаат да ги зајакнат блиските врски меѓу членките на ЕУ.

Велика Британија, Ирска и Холандија веќе гласаа. Чесите гласањето го почнаа вчера и ќе завршат денес, како и Словачка, Малта и Латвија, а сите други членки на ЕУ ќе гласаат утре.

Резултатите се очекуваат утре вечер.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе