Европската вселенска агенција сака до 2040 година да испрати човек на Марс

Европската вселенска агенција (ЕСА) сака да испрати Европеец на Марс пред 2040 година, пренесува агенцијата дпа. Во својот стратешки документ, агенцијата со седиште во Париз тврди дека Европа ќе биде дел од првата мисија на Марс со екипаж, во соработка со други агенции.

Фото: ЕПА

За време на подготовките за таа мисија на Црвената планета, претходно ќе бидат унапредени експедициите без екипаж, објави ЕСА, додавајќи дека се разгледуваат сите достапни опции за лансирање на Марс.

ЕСА сака да ја преземе улогата на пионер во пренесувањето на товар на таа планета, но и во одржувањето живот на неа, се наведува во документот.

ЕСА е основана во 1975 година, а денес во неа учествуваат 22 земји-членки.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе