Европската унија сака истрага за потеклото на коронавирусот

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен и претседателот на Европскиот совет Чарлс Мишел повикаа на истрага за потеклото на коронавирусот за да се открие вистината за почетокот на пандемијата.

Фото: ЕПА

„Светот треба да дознае што се случило за да извлечеме поуки. Ќе ги поддржиме сите напори да се обезбеди транспарентност и да се дознае вистината“, рече Мишел на прес-конференција.

Претседателката на Комисијата има исто гледиште.

„Мора да знаеме од каде дојде оваа страшна глобална пандемија“, рече Фон дер Лајен на заедничката прес-конференција.

Урсула фон дер Лајен укажа и на важноста на лекцијата научена од финансиската криза во 2008 година. „Со оглед на тоа што ЕУ добро ја анализираше таа криза и разви соодветни алатки, и во сегашната здравствена криза можеше побрзо да реагира. Сега треба да го сториме истото и да осигуриме дека ваква криза никогаш повеќе нема да се повтори“, рече таа.

„Сега е клучно да им се овозможи на истражителите целосен пристап до сите информации релевантни за утврдување на потеклото на пандемијата“, рече Фон дер Лајен.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе