Одлука на Брисел

Европската Унија ѝ ги продолжи санкциите на Русија

Советот на ЕУ ги обнови до 23 јуни следната година санкциите против Руската Федерација, воведени како одговор на припојувањето на Крим.

EPA-EFE

Европската Унија тоа го смета за незаконско и кршење на меѓународното право.

Рестриктивните мерки кои се во моментов на сила вклучуваат увоз на производи во ЕУ со потекло од Крим, како и инфраструктурни или финансиски инвестиции и туристички услуги на Крим и Севастопол.

На санкциите на ЕУ подлежат и извоз на одредена стока и технологии на кримски компании или за употреба на Крим во транспортниот, телекомуникацискиот и енергетскиот сектор.

Останатите мерки на ЕУ кои се на сила како одговор на кризата во Украина вклучуваат економски санкции насочени на одредени сектори на руската економија и поединечни рестриктивни мерки.

Санкциите за првпат без воведени во јуни 2014 година како одговор на ЕИ на наводниот обиди на Москва за намерно поткопување на територијалниот интегритет на Украина и дестабилизацијата на земјата.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе