Европската комисија предложи на Украина да и даде заем од пет милијарди евра

„На Украина итно ѝ е потребна краткорочна поддршка за да ги одржи основните јавни услуги и да постигне одреден степен на економска и финансиска стабилност", рече Валдис Домбровскис извршниот потпретседател на ЕК.

Фото: ЕПА

Европската комисија предложи на Украина да и се обезбеди заем со повластени услови во износ од пет милијарди евра, со цел да се спречи нејзиниот финансиски колапс.

„На Украина итно ѝ е потребна краткорочна поддршка за да ги одржи основните јавни услуги и да постигне одреден степен на економска и финансиска стабилност, а со оваа исклучителна макрофинансиска помош од пет милијарди евра, Европската унија уште еднаш ја покажува својата посветеност да го поддржи Киев. “ изјави извршниот потпретседател на ЕК.

Станува збор за втора рата од поголемиот пакет од девет милијарди евра макрофинансиска помош што беше најавена во мај, а беше стопирана поради неподготвеноста на Германија да обезбеди гаранции за заемите, бидејќи се залагаше за грантови.

Поради оваа причина Комисијата во јули обезбеди заем од една милијарда евра, кој го поддржува буџетот на ЕУ, но потребна и е поддршка од членките за да се обезбеди буџетска поддршка за понатамошните транши.

Предлогот за обезбедување заеми во износ од пет милијарди треба да го одобрат Европскиот парламент и Советот на ЕУ.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Трендот на заминување на младите од родната земја е загрижувачка појава која се случува во Македонија.

повеќе

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе