Европската комисија и Грција договорија план за нов прифатен центар на Лезбос

Европската комисија со грчките власти и агенциите на ЕУ договори детален план за формирање нов прифатен центар за мигранти на островот Лезбос до почетокот на септември 2021 година, откако пожарите во септември го уништија кампот во Морија.

Фото: ЕПА

Во потпишаниот меморандум се утврдуваат одговорностите и областите на соработка меѓу Комисијата, грчките власти и агенциите на ЕУ, вклучувајќи развој и изградба на прифатен центар, подобро управување со пристигнувањата, непречени процедури за барање азил и враќање на мерките за интеграција, услов за прием во согласност со законот на ЕУ и соодветна обука, капацитет и планирање на персоналот, се вели во соопштението на Комисијата.

Договорот се надоврзува на средствата на ЕУ за износот од 121 милиони евра доделени на Грција минатиот месец за изградба на три помали прифатни центри на островите Самос, Кос и Лерос, кои треба да бидат завршени до септември 2021 година.

„Со денешниот договор, Европа и Грција тесно соработуваат за доброто на луѓето на овие острови. Ќе обезбедиме соодветни услови за мигрантите и бегалците, како и поддршка за заедниците на грчките острови. Исто така станува збор за навремени и фер процедури за центрите да ѝ служат на целта, како локација за привремено запирање пред враќање или интеграција. Управувањето со миграцијата е европски предизвик и денес ја спроведуваме европската солидарност во пракса“, рече по тој повод претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе