Еве како точно маските за лице го спречуваат преносот на ковид-19 (ФОТО)

Без маска, капките што се создаваат при кашлањето можат да патуваат до 3,5 метри. Со маска ова растојание е сведено на само неколку сантиметри.

Драматична нова визуализација точно покажува зошто е добро да се носи маска за лице за да се спречи ширењето на новиот коронавирус.

Без маска, капките произведени за време на кашлање можат да патуваат и до 3,7 метри, открива визуализацијата, но со маска, ова растојание е намалено на само неколку сантиметри во најдобар случај.

Симулацијата, која беше опишана во вторникот во списанието Физиката на течностите, исто така открива дека некои маски од ткаенини функционираат подобро од другите во спречувањето на ширењето на потенцијално заразните капки.

„Сликите што се користат во нашата студија може да помогнат на пошироката јавност да ѝ се претстави образложението за правилата за социјално растојание и препораките за употреба на маски за лице“, рече главниот автор на студијата Сидарта Верма, доцент на колеџот за инженерство и компјутерски науки на Универзитетот Флорида во соопштението.

За да симулираат кашлица, истражувачите ја поврзале главата на кукла со машина за магла (која создава пареа од вода и глицерин) и користеле пумпа за да ја исфрлат пареата преку устата на куклата. Потоа ги визуализирале капките на пареата користејќи „ласерски лист“ создаден со поминување со зелен ласер низ цилиндрична палка. Така, симулираните кашлици се појавуваат како блескава зелена пареа што тече од устата на куклата.

Истражувачите потоа ставиле неколку вида немедицински маски на главата на куклата за да ја тестираат нивната ефикасност при блокирањето на овие „кашлања“: домашна маска зашиена со два слоја густо ткаена памучна ткаенина, еднослојна марама, лабаво преклопено памучно шамивче и нестерилна конусна маска, која се продава во аптеките.

Откриле дека, без покривање со маска, симулираните кашлици патувале до 3,7 метри за 50 секунди.

Домашната зашиена памучна маска - со нејзините повеќе слоеви и удобна позиција - најмногу го намалува ширењето на капките, иако има истекување на врвот на маската помеѓу носот и платното. Кога куклата ја носела оваа маска, капките патувале само околу 6,35 сантиметри пред лицето.

Двослојна памучна маска

Маската во форма на конус исто така функционирала добро, а капките патувале само околу 20 см од лицето.

Конусна маска

Како и да е, еднослојната марама (направена од еластичен материјал за маица) и преклопеното шамивче биле помалку ефикасни. Капките истекувале низ материјалот на маската и патувале повеќе од 1 метар со еднослојната марама и повеќе од 30 см со шамивчето.

Маска за лице изработена од преклопено шамивче

Сепак, „иако немедицинските маски тестирани во оваа студија имале различен степен на истекување на капките, тие веројатно ќе бидат ефикасни во стопирањето на поголемите респираторни капки“, напишаа авторите во својот труд.

„Промовирањето на широко распространетата свест за ефективните превентивни мерки (за ковид-19) е клучно во овој момент додека ги следиме значителните пикови во бројот на заразени со ковид-19 во многу држави, особено на Флорида“, рече Верма.

Објавено

Четврток, Јули 2, 2020 - 11:08

Информацијата дека коронавирусот може да се пренесe преку допир со готовина, дополнително ги мотивираше луѓето да се ослободат од банкнотите. 

повеќе

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе