ЕУ потпиша договор за границата со Албанија

ЕУ и Албанија потпишаа нацрт-договор за границата, кој ќе ѝ овозможи на Европската погранична агенција Фронтекс да се распореди во западно балканската земја во случај на ненадеен бран на мигранти во земјата.

Европскиот комесар за миграција во понеделникот бил во Албанија, и потпишале нацрт-договор за управување со границата со западно балканската држава.

Комисијата го дочека договорот како зајакнување на надворешните граници на ЕУ.

Според договорот, европската погранична агенција Фронтекс може да се распореди во Албанија во случај на ненадеен бран мигранти.

„Албанија сега има историска можност својата иднина цврсто да ја поврзе со ЕУ“, рече комесарот Димитрис Аврамопулос по потпишувањето. „Овој договор ќе овозможи идно распоредување во Албанија на тимовите за гранична и крајбрежна стража на ЕУ“, пренесе Јуроњуз.

Брисел се надева дека договорот ќе послужи како пример за слични договори со другите земји во регионот.

Двете страни, исто така, потпишаа Меморандум за разбирање за да им помогнат на полицијата со наркотиците.

Властите во Албанија, едно време главните крстосници за наркотици, преземаат остри мерки во однос на производството и трговијата со марихуана.

Од 2014 година, владата има запленето стотици тони дрога и уништи милиони растенија.

Владата на премиерот Еди Рама како главна цел го постави справувањето со нелегалното производство на марихуана во земјата.

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе

Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го намалува нашиот животен век и квалитет на живот.

повеќе

Процесот на проверка не треба да почне од правосудниот систем, туку од извршните претставници и членовите на парламентот, и тоа не само оние кои се на власт денес, туку и оние кои со години ја водеа земјата.

повеќе