Според британските медиуми

ЕУ и Британија ја договорија цената на брегзитот – 60 милијарди евра

Велика Британија и Европската Унија постигнале начелен договор за износот на британските обврски за брегзитот кон Унијата, јавува весникот Дејли телеграф повикувајќи се на неименувани извори.

Весникот пишува дека начелниот договор околу барањето на ЕУ Лондон да си ги подмири обврските кон Унијата во износ од 60 милијарди евра. Дејли телеграф тврди дека конечната сметка за брегзитот ќе биде меѓу 45 и 55 милијарди евра.

ЕУ вели дека британските потези би требало да се случат пред самитот на средината на декември за лидерите на ЕУ да можат да одобрат нова фаза на преговорите која би ги вклучувала и идните трговски односи.

Ако биде постигнат договор, тоа ќе биде знак дека двете страни значително се приближиле и до договор на самитот на 14 и 15 декември што ќе им овозможи да се пренасочат преговорите на трговските односи по брегзитот.

Европската комисија не сакаше да го коментира извештајот, а анонимен функционер на британската влада кажа дека не знае за тврдењата на весникот.

Двете страни веруваат дека се блиску до договор околу експатридите во Британија и на континентот.

Третиот клучен критериум за преминување во другата фаза, начелниот договор за избегнување тврда граница меѓу ЕУ и Обединетото Кралство која би можела да го наруши мирот во Северна Ирска, останува потенцијална пречка.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе