ЕУ го отфрли барањето на Џонсон за брегзит-договор без решавање на границата со Ирска

Европската Унија го отфрли барањето на британската влада за постигнување договор за брегзитот без решавање на границата со Ирска, т.н. бекстоп.

Британскиот министер за брегзит, Стивен Баркли, во четвртокот изјави дека на Велика Британија треба да ѝ се даде рок до крајот на 2020 година за да смисли алтернатива за политиката - наместо крајниот рок на крајот на септември, поставен од лидерите на ЕУ.

Министерот денеска отпатува во Брисел за да се сретне со Мишел Барние, главниот преговарач на ЕУ - но му било речено дека ЕУ не може да разгледува никаков договор што не содржи решение за границата. По состанокот, портпаролот на Европската комисија им рече на новинарите дека од „суштинско значење е тоа што постои целосно корисно и правно функционално решение вклучено во договорот за повлекување“.

Тие додадоа дека ЕУ е „подготвена и отворена да ги испита сите вакви предлози што ја исполнуваат целта на бекстопот“.

Без договор за повлекување нема да има период на транзиција, а Велика Британија би заминала без договор на крајот на октомври, со забрана за понатамошно одложување.

Баркли во четвртокот пред состанокот со Барние рече дека инсистирањето на ЕУ за бекстопот или за алтернатива за него „ризикува да искристализира непожелен резултат“ овој ноември.

Говорејќи по состанокот, Баркли им рече на новинарите: „Мислам дека има уште многу работа, но има заедничка цел да се постигне договор. Мислам дека во главните градови, на министрите за надворешни работи со кои зборував им е јасно дека сакаат да се избегне немањето договор, тие сакаат тимовите да постигнат договор. Претседателот Јункер и премиерот упатија јасна порака дека договорот може да се постигне.“

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе