Мексико

Ерупција на Попокатепетл, вжештени камења летале до 1,5 километри (ФОТО+ВИДЕО)

Во Мексико денес се случи ерупција на вулканот Попокатепетл, а вжештени камења од вулканот летале и до далечина од километар и пол.

Од вулканот излегло и големо количество пепел кое се ширело по небото во пречник од три километри.

Цивилната заштита на Мексико соопшти дека пепел покрил четири града во близина на вулканот.

Вулканот висок 5.426 метри беше особено активен во последните месеци и неколку пати исфрлаше вжештени камења и пепел.

Во областа од 100 километри околу кратерот живеат околу 25 милиони луѓе.

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе

Најголемата закана од оружје засновано на ВИ не доаѓа од поединечни земји. Заканата ќе дојде од недржавни актери.

повеќе