Ердоган тврди дека курдските борци не ја напуштиле безбедносната зона во Сирија

Турскиот претседател Таип Ердоган изјави денес дека курдските Единици за народна одбрана (ЈПГ) не се повлекле од некои сириски погранични области и дека, и покрај договорот, американските сили сè уште спроведуваат заеднички патроли со таа курдска милиција.

Пред речиси еден месец, Турција и нејзините сириски сојузници меѓу бунтовничките групи покренаа прекугранична офанзива против курдските борци на ЈПГ, заземајќи 120 километри погранична област.

Тогаш Турција склучи два одвоени договори со САД и Русија според кои ЈПГ мора да се повлече од т.н. „безбедносна зона“ која Турција има намера да ја основа на сириска територија.

Анкара, пак, за возврат вети дека ќе ја запре офанзивата на курдите.

Додека Вашингтон и Москва тврдат дека курдските борци ја напуштиле областа, Ердоган тврди дека тоа не е случај.

„Овие области не се испразнети од терористи. Терористите не се оддалечени ниту од Тел Рифат, ниту од Манбиџ“, рече Ердоган.

Тој рече дека ќе го почитува договорот со двете сили сè додека Вашингтон и Москва ги исполнуваат своите ветувања.

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе