„Откако ја почнавме операцијата се соочуваме со закани“

Ердоган: Ембаргото на продажба на оружје на Турција нема да ја сопре офанзивата

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави денес дека ембаргото на оружје на Турција нема да биде доволно да се сопре офанзивата во Сирија.

„Откако ја почнавме операцијата, се соочуваме со закани со економски санкции или ембарго на оружје. Грешат оние кои мислат дека на тој начин ќе нѐ примораат да се откажеме“, порача Ердоган.

Турција во средата почна воена офанзива против курдските сили на североистокот на Сирија, бидејќи тие сили ги смета за терористички.

Берлин, Париз и Амстердам соопштија дека ја сопираат испораката на оружје на Турција, особено на она кое може да се користи во офанзивата во Сирија.

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе