Епидемија на сипаници во Самоа: Невакцинираните пред својот дом мора да постават црвено знаме

Семејствата кои не се вакцинирани против сипаници во Самоа, пред својот дом мора да постават црвено знаме за да помогнат во борбата против епидемијата во таа пацифичка држава, пренесува Би-би-си.

Знамињата ќе им помогнат на мобилните медицински тимови во вакцинирањето на граѓаните.

Тамошната влада наведе дека повеќе од 4.000 луѓе се заразени со сипаници, а вкупното население на островите е нешто помалку од 200.000.

Болеста уби 60 лица, од кои многу се деца помлади од 5 години.

Владата на Самоа минатиот месец прогласи вонредна состојба како начин за борба против епидемијата, а вакцинацијата стана задолжителна.

Сите училишта се затворени, а на поединци помлади од 17 години не им е дозволено да присуствуваат на јавни собири.

Според официјалните податоци, стапката на вакцинација достигнала 55%, а целта на премиерот Туилапе Саилелеа Малиелегоја е тој број да биде повисок од 90%.

Државата Бугарија ги исцрта своите позиции, а државата Македонија не. Сега сме во финалната фаза – за овие прашања да зборуваат партиските водачи – Заев, Мицкоски, а поретко нивните статисти – пратениците и претседателот на Републиката.

повеќе

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе