ЕП: „Русија е главниот дезинформатор, ги крши темелите на европските демократии“

Европските пратеници предупредуваат дека главен извор на дезинформации во Европа претставуваат пропагандните кампањи на Русија, но и на Кина, Иран и Северна Кореја.

Европскиот парламент најостро ги осуди сè поагресивните активности на Русија, Кина, Иран и Северна Кореја, „кои сакаат да ги нарушат темелите и принципите на европските демократии, како и суверенитетот на сите земји од источното партнерство“, се вели во соопштението.

Со оглед на неодамнешните напори на ЕУ да се спротивстави на непријателската пропаганда на „третата страна“, пратениците ги повикуваат земјите-членки да го разгледаат развојот на силна правна рамка на ниво на Унијата и на меѓународно ниво за борба против овие закани.

Во резолуцијата, усвоена од 469 пратеници, ЕП сака да ја подигне свеста за руските пропагандни кампањи, бидејќи тие се „главен извор на дезинформации во Европа“.

Земјите-членки се повикуваат да ги изменат изборните закони, што ќе им овозможи проактивно да се спротивставуваат на заканите кои доаѓаат од ширењето на дезинформации, сајбер-напади и кршење на слободата на изразување за време на гласањето.

Пратениците остро го осудуваат мешањето на трети страни во изборите и референдумите, а ЕУ треба да ги поддржи и земјите од Западен Балкан да ги заштитат своите изборни процеси од малициозни пропагандни активности.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе