Молнупиравир

ЕМА проценува орален лек за короната

Американскиот производител на лекови Мерк објави дека европската регулаторна агенција ЕМА започнала со проценка на експерименталниот лек на компанијата против коронавирус.

Фото: ЕПА

ЕМА ја започна првата континуирана евалуација на податоците за лекот, што значи дека ќе ги процени податоците веднаш штом ќе станат достапни, наместо да чека формална апликација откако ќе се соберат сите податоци. Студиите на Мерк покажуваат дека лекот молнупиравир ги намалува хоспитализациите и смртните случаи од коронавирус за околу 50 проценти.

Мерк, кој го развива молнупиравир со партнерот Риџбек Бајотерапјутикс поднесе барање до американскиот регулатор на 11 октомври за итна употреба на лекот. Група надворешни советници на американскиот здравствен регулатор ќе се состанат кон крајот на ноември за да разговараат за одобрување на експерименталниот антивирусен лек.

Молнупиравир, доколку биде одобрен од регулаторните власти, ќе биде прв лек против короната кој се администрира орално, а исто така и првиот третман за лица со благи симптоми, додека постоечките лекови главно се користат за лекување на критично болни.

Мерк има договор со САД за продажба на лекови доволни за 1,7 милиони луѓе, а еден третман со Мерк чини 700 долари. Мерк, исто така, неодамна потпиша договори со Велика Британија, Малезија, Сингапур и други земји.

Официјален претставник на ЕУ за Ројтерс претходно овој месец изјави дека Унијата исто така размислува да потпише договор со Мерк, но тоа ќе го стори само откако компанијата ќе побара одобрение за својот лек.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе