Еди Рама најави нова влада на Албанија во која жените се мнозинство

Албанскиот премиер Еди Рама денес ја најави својата нова влада во која жените се мнозинство, при што ги задржа повеќето претходни министри, но именуваше нови министри за финансии и правда.

EPA-EFE

Новата влада формално треба да ја потврди парламентот кој се сретнува на 10 септември, а до тогаш членовите на сегашната влада на Рама ќе останат на функциите.

Неговата Социјалистичка партија има доволно мнозинство за да обезбеди потврдување на новата влада.

Рама обезбеди трет последователен мандат на парламентарните избори на 25 април, на кои освои 74 места од 140 во албанскиот парламент.

Главната опозициска партија од десниот центар, Демократската партија, доби 59 места.

Сегашните министри за внатрешни и надворешни работи, како и за одбрана, ќе ги задржат своите места, додека се одредени нови имиња за ресорите финансии, правда, туризам и земјоделство.

Од 17 министерски места, 11 ќе заземат жени.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе