Еди Рама најави нова влада на Албанија во која жените се мнозинство

Албанскиот премиер Еди Рама денес ја најави својата нова влада во која жените се мнозинство, при што ги задржа повеќето претходни министри, но именуваше нови министри за финансии и правда.

EPA-EFE

Новата влада формално треба да ја потврди парламентот кој се сретнува на 10 септември, а до тогаш членовите на сегашната влада на Рама ќе останат на функциите.

Неговата Социјалистичка партија има доволно мнозинство за да обезбеди потврдување на новата влада.

Рама обезбеди трет последователен мандат на парламентарните избори на 25 април, на кои освои 74 места од 140 во албанскиот парламент.

Главната опозициска партија од десниот центар, Демократската партија, доби 59 места.

Сегашните министри за внатрешни и надворешни работи, како и за одбрана, ќе ги задржат своите места, додека се одредени нови имиња за ресорите финансии, правда, туризам и земјоделство.

Од 17 министерски места, 11 ќе заземат жени.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе