Осуден на 15 години затвор

Еден обвинет за убиството на малтешката новинарка ја призна вината (ВИДЕО)

Еден од тројцата обвинети за убиството на малтешката новинарка Дафне Каруана Галиција во 2017 година денес ја призна вината.

EPA-EFE

Вината ја призна Винсент Мускат кој за убиството на новинарката е обвинет заедно со браќата Алфред и Џорџ Деџорџо.

Дафне Каруана Галиција, истражувачката новинарка опишувана како „Викиликс во една соба“, беше убиена со бомба поставена под нејзиниот автомобил во октомври 2017 година.

Мускат и браќата Деџорџо се осомничени дека ја направиле и поставиле бомбата под автомобилот на новинарката.

Четвртото лице поврзано со тоа убиство е Јорген Фенеш, бизнисменот уапсен во 2019 година.

Јорген Фенеш е хотелиер, директор и косопственик на Електрогас, енергетска компанија на Малта на која во 2013 година државата ѝ доделила изградба на електроцентрала во вредност од неколку милиони евра.

Осум месеци пред смртта, новинарката пишуваше за една компанија која ги подмитува малтешките политичари, а со новинарската истрага по нејзината смрт беше утврдено дека компанијата е на Фенеш.

Апсењето на Фенеш доведе до оставки на неколку члена на тогашната влада. Оставки тогаш поднесоа премиерот Џозеф Мускат и министерот за туризам.

Дента кога беше убиена, Дафне Каруана Галиција се одвезла до банка за да ја врати контролата врз сметката која ѝ била замрзната на владата.

Тукушто наполни 53 години и се наоѓаше на врвот на 30-годишната новинарска кариера.

Под нејзиниот автомобил бил поставен половина килограм експлозив ТНТ и бомбата била далечински активирана.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе