Еден месец по поразот на „калифатот“ на ИСИС престојат уште многу предизвици

Притаени ќелии, затвори преполни со џихадисти, кампови преполни со нивните жени и деца - опасности кружат во Сирија, речиси еден месец откако „калифатот" на групата на исламската држава беше прогласен за поразен.

Сириските демократски сили поддржани од САД објавија победа над ИСИС на 23 март, по речиси пет години борба против милитантната група.

Елиминирањето на физичкиот „калифат“ затвори долго поглавје во сирискиот конфликт, но СДФ и воената коалиција предводена од САД предупредија дека борбата е далеку од завршена.

ИСИС е сè уште во состојба да „спроведува редовни неделни напади“, рече Торе Хеминг, експерт за џихадистички движења на институтот на Европскиот универзитет.

Дури и по губењето на последното парче територија во источното село Багуз, џихадистите го задржаа присуството во сириската пространа пустина и во скривалишта на други места во земјата.

Само оваа недела, милитантите на ИСИС убија 35 борци лојални на владата на Сирија во 48 часа – со што бројот на жртвите на режимот во два дена е поголем од 60 од рацете на сите џихадистичките фракции – соопшти Сириската опсерваторија за човекови права.

Пред тоа, на 9 април, ИСИС презема одговорност за двоен бомбашки напад во кој загинаа 13 лица во градот Рака контролиран од СДФ.

Белата куќа соопшти дека ќе задржи 400 американски војници во Сирија „за одреден период“, откако првично во ноември ги шокираше сојузниците најавувајќи целосно повлекување на 2.000 војници.

Но, Хаминг рече дека овој ослабен контингент ќе се бори да се справи со долготрајната џихадистичка закана.

„ИСИС е сè уште многу активен и ќе остане таков. Малиот број американски сили нема да го решат целосно“, рече тој.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе